lördag 15 juli 2017

Byggnadsvård

Ordet byggnadsvård hör man då och då när man pratar om att ta hand om hus och byggnader. Men vad innebär detta begrepp egentligen?
I Göran Gudmundssons bok "Stora boken om byggnadsvård" kan man läsa att byggnadsvård är en kombination av att renovera och att restaurera. När man renoverar så förnyar och ersätter man för att modernisera och göra det bekvämt utan att ta tillvara på husets ursprungliga delar. När man restaurerar så konserverar man eller återställer huset till hur det såg ut från början för att det ska vittna om en svunnen epok. Byggnadsvårdare både bevarar och förnyar. Man förnyar till viss del för att skapa komfort, men med respekt för husets ålder och personlighet.

Mitt intresse för byggnadsvård väcktes för 7 år sedan när vi köpte vårt första hus. Huset var byggt 1948 men var ytligt renoverat på 1980 och 90 talet med tapeter och materialval som inte alls passade ihop med husets formspråk. I ett rum fanns tex en plastmatta som imiterade ett plankgolv - över ett riktigt brädgolv! Så vi tog bort och tog fram så att huset såg mer tidstypiskt ut.
Huset vi bor i nu är byggt 1918 och är byggt i nationalromantisk stil. Så det är en ny stil att bekanta sig med. Och jag älskar det!

Jag vill gärna att grunden som golv, tak, lister, foder samt exteriör skall vara tidstypiska. Det är också viktigt för mig att man försöker att inte ta bort något som suttit sedan huset byggdes eller som varit i huset en längre tid, för då tappar huset sin historia och sin själ enligt mig. Vad man sedan väljer för tapeter, kulörer eller möbler känns lite mer fritt. Även om jag själv oftast väljer även detta så det passar husets ålder.

Nedan följer ett axplock av bilder som inspirerar mig kring byggnadsvård.

Underbart 1700-tals hus med en trevlig möbelgrupp att umgås i. Foto från Sköna hem på Pinterest.

Inspirationsutställning från Gysinge byggnadsvård. Foto från Lantliv.

Underbar lösning där man använt en gammal köpmansdisk i det nybyggda köket för att skapa karaktär. Inspirationbild från Barrolin byggnadsvård.

Ännu en bild från inspirationsutställningarna på Gysinge byggnadsvård. Foto från Lantliv.

Matt linoljefärg på väggar och tak, blågrön på väggarna med en baguettlist i gulockra vid taket som är målat vitt. Foto: Gysinge byggnadsvård.
Nyproducerat funkiskök i originalstil med de klassiska förnicklade knopparna. Detta kök kan man köpa hos Byggfabriken.
1 kommentar:

Ankan sa...

Fina bilder! Gillade de röda trädgårdsmöblerna, det passade in så fint.